Peter van den Burg Peters Boeken Biografie Contact Ook de moeite waard
 
 

   

Als broeders tezamen wonen  

In Als broeders tezamen wonen wordt de lezer betrokken bij het dagelijks bestaan van de familie Van Winsum. De tweelingbroers Willem en Gart van Winsum zijn zonen van Hendrik van Winsum en de vrouwe. Ze wonen in de buurte waar het kerkpad, dat naar het dorp leidt, de Zandweg kruist.
Hun verhouding doet denken aan de Oudtestamentische figuren Jacob en Ezau. En zo nu en dan dreigt het ‘Kaïn en Abel’ te worden. Willem is de onbetwiste leidersfiguur wiens wil wet is. Zijn broer kan eigenlijk niet tegen hem op maar wil toch niet voor hem onderdoen.
Door de verdeling van het boerenbezit van hun ouders gaan zij op twee boerderijen dicht bij elkaar wonen. Te dicht bij elkaar, want ook hun echtgenotes kunnen niet met elkaar overweg.
De kerkelijke traditie speelt een belangrijke rol in de buurte. Dat geldt niet voor de persoonlijke geloofsbeleving van iedereen. Voor Gart van Winsum is die geloofsbeleving een dagelijkse worsteling, vooral vanwege de broedertwist.

Oorlog en vrede
Degene die misschien wel het meest lijdt in die situatie is de echtgenote van Willem, Johanna. Zij gaat er psychisch langzaam aan onderdoor.
De tijd van de Tweede Wereldoorlog is een, in verhouding, redelijk vreedzame periode voor de Van Winsums. Na de vrede in 1945, begint de oorlog aan het Kerkpad weer; dubbelop nu, omdat op beide boerderijen de kinderen bij de ouders intrekken…

N.a.v. Peter van den Burg, Als broeders tezamen wonen
Paperback, 335 blz.
ISBN 978 90 331 2287 3
€ 17,50

Neem voor meer informatie contact op met:

Adriaan Bouman (redacteur bij Uitgeverij Den Hertog)
Elzenkade 6
3992 AC Houten
T: 030 63 466 93
F: 030 63 466 88
E: abouman@hertog.nl

  

  


  Soluti